24 oktober 2021

Opgesloten tijdens bezetting

Edwin Jacobsz is in 1936 geboren in het voormalig Nederlands-Indië en wel op het eiland Java.
Toen de Duitsers Nederland binnenvielen op 10 mei 1940 was Nederlands-Indië nog niet bezet. Edwin woonde met zijn familie vredig op Java tot de Japanse invasie in 1942.
Hij was toen 6 jaar oud. Toen de bezetting door de Japanners begon, werden veel Nederlanders naar kampen gestuurd. Edwin’s vader werd door de Japanners naar een mannenkamp gestuurd, terwijl de rest van de familie in een vrouwenkamp terechtkwam.
Hier zat de hele familie vast tot de capitulatie van Japan in 1945. Meteen nadat hij bevrijd was, werd hij echter weer vastgezet, dit keer door opstandige Indonesiërs die onafhankelijk wilden zijn. In 1947 kwam hij, na 5 jaar vastgezeten te hebben, voor het eerst weer in aanraking met vrijheid. Toen kwam hij er ook achter dat zijn vader in 1944 was overleden in een Japans kamp.

Edwin’s zwager was een militair die na de souvereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië aan de Republiek Indonesia in 1950 samen met Edwin’s zuster gestationeerd werd op Nieuw Guinea. De rest van de familie volgde in 1951. Daar woonde de hele familie van 1951 tot 1956. Hierna verhuisde het gezin naar Nederland waar Edwin in 1958 begon op de KMA (De Koninklijke Militaire Academie). In 1961 voltooide hij zijn opleiding en werd als landmachtofficier bij verschillende eenheden geplaatst. Hij is verschillende keren met de NAVO van Turkije tot Noorwegen op oefening geweest en werd uitgezonden van juli 1991 tot juli 1992 naar het Sinaï schiereiland dat toen alweer deel uitmaakte van Egypte na een relatief korte bezetting door Israël die in de Jom Kipoer oorlog o.a. door Egypte werd aangevallen. Hier was hij contingentscommandant van de Nederlandse militaire eenheid en ook Signal Advisor, verantwoordelijk voor de verbindingen binnen de Multinational Force & Observers (MFO) waar de Nederlandse militairen deel van uitmaakten.

Tegenwoordig is Edwin voorzitter van de Stichting Limburgse Veteranendag en woont met zijn echtgenote in Roermond. Hij besteedt veel tijd aan het organiseren van de jaarlijkse provinciale Limburgse Veteranendag in Roermond en is zeer actief betrokken bij allerlei veteranenactiviteiten waaronder herdenkingen. Hij is ook lid van de Bond van Wapenbroeders, een landelijke organisatie voor zowel actief dienende militairen als oud-militairen, waaronder veteranen. Hij gelooft sterk in vredelievend en tolerant naast elkaar leven. Ook collecteert hij o.a. voor de Brandwonden Stichting en het Epilepsiefonds. Hiermee probeert hij een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

De provincie wil graag dat de jongeren van nu de waarde van vrijheid beseffen en blijven doorgeven. Daarom hebben wij samen met jongeren van diverse scholen een project Deel Je Verhaal rondom vrijheid georganiseerd. De jongeren waren onderdeel van ons team. Dat wil zeggen zij hielpen met het vinden van sprekers, met het organiseren van de podium-bijeenkomsten en gingen op zoek naar wat vrijheid voor henzelf betekende. De informatie over dhr Edwin Jacobsz is bijvoorbeeld uit een interview dat Agora student Lucas Colbers in dit project heeft gehouden met dhr Jacobsz.

Dit project is mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Provincie Limburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

#deeljeverhaal #vrijheid #bevrijding #Provincie #Limburg #Mesch #75jaarbevrijding

VOEG EEN REACTIE TOE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *