24 oktober 2021

Verdwenen maar niet vergeten

In het kader van het project 75 jaar bevrijding vertelt Jac Lemmens op 7 september over zijn kijk op vrijheid. Hij zegt:
‘Mijn verhaal gaat over het waarom ik gedenken en herdenken belangrijk vindt, opdat we niet vergeten wat er met onze joodse- en sinti-buren is gebeurd. Ik wil de mensen die vermoord zijn weer een ‘gezicht’ geven, zodat we hen kunnen blijven eren en hun dood niet vergeefs is geweest. Daarom heb ik dertig jaar lang onderzoek gedaan en artikelen en boeken geschreven. Ik ben afgestudeerd op de joodse gemeente Maastricht in 1988. Maastricht is de oudste joodse gemeente van Nederland (1250) en niet Amsterdam, wat velen denken….’

“… Je kwetsbaar opstellen geeft de mogelijkheid om vooroordelen te bestrijden, want ik heb altijd gestreden tegen antisemitisme en anti-tziganismus –discriminatie van joden en zigeuners, beiden vormen van racisme. Mijn interesse met dit onderwerp heeft te maken met mijn bezoek aan de Yad Vashem, het grootste Holocaust-museum ter wereld, als 12- jarig jongetje. Dat bezoek heeft me gevormd en daarom ben ik geschiedenis gaan studeren en heb ik me altijd bezig gehouden met groepen in de marge van de samenleving. Niet de geschiedenis van de overwinnaars, maar die van de randgroeperingen vind ik interessant. Daarom heb ik ook de stichting Stolpersteine opgericht in Sittard-Geleen, waar 180 stenen gelegd moeten worden voor joden en 11 stenen voor sinti….’

De provincie wil graag dat de jongeren van nu de waarde van vrijheid beseffen en blijven doorgeven. Daarom hebben wij samen met jongeren van diverse scholen een project Deel Je Verhaal rondom vrijheid georganiseerd. De jongeren waren onderdeel van ons team. Dat wil zeggen zij hielpen met het vinden van sprekers, met het organiseren van de podium-bijeenkomsten en gingen op zoek naar wat vrijheid voor henzelf betekende.

Dit project is mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Provincie Limburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

#deeljeverhaal #vrijheid #bevrijding #Provincie #Limburg #Mesch #75jaarbevrijding

VOEG EEN REACTIE TOE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *