24 oktober 2021

Vrijheid nooit vanzelfsprekend

Marlouk Colbers, studente/scholiere van Agora opende op 7 september tijdens een Deel Je Verhaal in het kader van 75 jaar bevrijding met onderstaande tekst:

Vrijheid

Wat is vrijheid? Wat betekent het? Wat doet het met iemand? Dat zijn vragen waar we niet zo snel bij stilstaan. Ik niet, in ieder geval. Want ik, ik kan naar school, een die ik zelf heb uitgekozen. Ik, ik kan veilig over straat. Ik, ik kan mijn eigen vrienden maken, ongeacht welke afkomst of geloof zij hebben. Ik geloof namelijk dat vriendschap gebaseerd is op vertrouwen en respect. Ook als iemand een andere mening heeft dan jij. Een ander mag zichzelf zijn, net zo goed als dat jij dat mag. Dat is vrijheid.
Betekent dat dan dat we kunnen doen en laten wat we willen? Dat we een ander pijn kunnen doen? Omdat die een andere mening heeft bijvoorbeeld? Of omdat die er anders uitziet? Mogen wij de vrijheid nemen om andermans vrijheid af te pakken? Er bestaat zoiets als regels en wetten waar iedereen zich aan moet houden. Dat beperkt onze vrijheid misschien een beetje, maar het beschermt de vrijheid van een ander om zichzelf te kunnen zijn. We hebben voorbeelden genoeg in de nabije en verre geschiedenis over wat er gebeurt als we elkaar niet respecteren.
Laten we hierbij stilstaan, zeker op een avond zoals deze.

Vrijheid is iets waar we samen aan moeten werken.
Vrijheid is nooit vanzelfsprekend.

De provincie wil graag dat de jongeren van nu de waarde van vrijheid beseffen en blijven doorgeven. Daarom hebben wij samen met jongeren van diverse scholen een project Deel Je Verhaal rondom vrijheid georganiseerd. De jongeren waren onderdeel van ons team. Dat wil zeggen zij hielpen met het vinden van sprekers, met het organiseren van de podium-bijeenkomsten en gingen op zoek naar wat vrijheid voor henzelf betekende.

Dit project is mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Provincie Limburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

#deeljeverhaal #vrijheid #bevrijding #Provincie #Limburg #Mesch #75jaarbevrijding

VOEG EEN REACTIE TOE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *