21 september 2021

PODIUM JUISTE MIDDEL?

Openbaar
De podiumavonden zijn live, worden opgenomen op film en openbaar verspreid. Dit houdt in dat het verhaal verder reikt dan alleen de avond en het publiek van dat moment.


Impact van openheid
Misschien zijn er drempels om het eigen verhaal te delen. Soms twijfelen de sprekers: “Mijn verhaal is zo privé. En nu wordt het op een podium en op internet openbaar gemaakt….”. Dat roept vragen op: hoe zullen mensen reageren? welke consequentie zal het hebben voor mijn vriendschappen? voor het krijgen van een baan? voor mijn werksituatie?

We maken het inderdaad mee dat sprekers naderhand tóch vragen om de filmpjes van de site te verwijderen. Dit uit angst wat het verhaal oproept bij anderen of omdat ze niet wensen dat hun verhaal als eerste scoort in de zoekresultaten als bijvoorbeeld een nieuwe vriend(in) of werkgever hen googelt. Dat is natuurlijk precies waarvoor dit platform bestaat, dat dit niet nodig zou hoeven zijn!


Normalisering
Wij zijn er van overtuigd dat vroeg of laat steeds meer mensen beseffen dat openheid een wereld echt kan veranderen. Dat ook toekomstige werkgevers of vriend(inn)en deze openheid juist kunnen waarderen. Want het leven dat je meemaakt is nooit een reden om je te schamen. Ook niet voor je werkgever. Volgens ons is het zelfs andersom. Hoe welkom als we zouden delen! Want ieder mens is onderdeel van het geheel en geeft de mogelijkheid tot een gewenste richting naar de toekomst door open te zijn over haar/zijn verhaal! Ieders kennis, kunde en ervaring is een bron van waarde.

Daarnaast is het zelfs zo dat mensen die je willen kwetsen, je minder kunnen raken als je zelf accepteert dat je leven is zoals het is en je jezelf niet schaamt voor jezelf en jouw leven maar de waarde ervan inziet. En naarmate meer mensen open zijn over hun ervaringen, dromen en wensen, zal dit steeds minder als gek of vreemd gezien worden. Het leven zal eerder lichter voelen, je draagt bij aan normalisering en je draagt bij aan een gewenste toekomst voor ons allemaal.

En als zijstap betreffende een (toekomstige) werkgever: misschien krijg je juist door je openheid eerder een goede match. Want wat is nu fijner dan vooraf volledig geaccepteerd te worden?


Medium
Toch is het goed om goed na te denken of de spreker zijn/haar verhaal op het podium van Deel je Verhaal gaat vertellen. Natuurlijk hebben we graag verhalen op ons podium. Maar ons podium is een middel en geen doel voor het verspreiden van onze boodschap.

Want als iemand door het zien van onze filmpjes, door het luisteren naar de sprekers of lezen van de verhalen op de site, zelf de kracht van delen ervaart en daardoor misschien in eerste instantie open is naar de eigen intieme omgeving, is onze missie ook geslaagd.

De sprekers zien wij als boegbeelden, als onze ambassadeurs voor het verspreiden van de boodschap: de positieve kracht van openheid. Je verhaal openbaar maken aan de wereld vraagt een mate van zelfverzekerdheid, durf en wil om je niet (meer) te laten ketenen door taboes en angsten voor de reacties van anderen. Daarnaast moet dit medium gewoon bij je passen.

De sprekers geven hier toestemming voor door akkoord te gaan met de voorwaarden die bij aanvang gemaild worden en in de sprekersflyer staan.


Bewust maken
Dit vraagt van het team om potentiële sprekers bewust te maken van de:

  • mogelijke impact van het verhaal op de omgeving en dus eventuele reacties
  • de keuze over wat wel of niet te vertellen en
  • het besef of het podium het juiste middel is.

 

Hoe ziet een podiumbijeenkomst eruit? –> lees verder